Copak skotská, irská nebo americká. Ta naše, česká!
Ne, výroba whisky u nás dozajista nemá ani zdaleka takovou tradici jako ve zmiňovaných zemích. Neznamená to ale, že by neexistovala.
Kořeny české whisky musíme hledat v komunistickém Československu a jeho centrálně řízené ekonomice. Tento typ národohospodářství má totiž tendenci výrazně preferovat domácí produkci ve všech průmyslových odvětvích. Prostě – všechno, co potřebujeme, si musíme sami vyrobit. Imperialistickou whisky nevyjímaje.
Režim na popularizaci whisky reagoval v 70. letech, kdy umožnil její výrobu třem domácím likérkám. Jednou z nich byla i ta z Dolan u Olomouce, která do distribuce začala chrlit whisky značky GOLDCOCK.
Ještě v roce 1995 se v Dolanech vyrobilo 100 tisíc litrů tříleté whisky s kohoutem na červené etiketě. Oficiální doporučený způsob konzumace? Namíchat s colou. V roce 2002 už to bylo jen 50 tisíc litrů. „Česká whisky prostě v tržním hospodářství přestala táhnout, když můžete ochutnat pálenky z kteréhokoliv koutu světa,“ ozřejmuje Miroslav Motyčka, obchodní ředitel společnosti Rudolf Jelínek.
To ale neznamená, že by tehdejší GOLDCOCK byl patok. Naopak, šlo o vlajkovou loď likérky a ódy na něj po ochutnávce v 90. letech pěl samotný Jim Murray, přední světový odborník na whisky a autor uznávané knižní whisky bible.
Více zde: http://www.nepijubrecky.cz/z-komunismu-do-kapitalismu-gold-cock-prezil/