Vložil: spravce
Aktualita

To, co začalo před pár lety jako sen otevřít si v Třebíči vlastní bar, dnes ukazuje na trend, který je zajímavý hned dvojím způsobem. Zaprvé: v Česku se začala vyrábět velmi dobrá whisky. Zadruhé: stává se z ní příležitost pro investory. Že nejde o protimluv, dokládá v prvním případě hodnocení z michelinské restaurace či chvála Jima Murrayho v jeho Whisky Bibli a v druhém garantované zhodnocení 6,1 procenta.

To, co začalo před pár lety jako sen otevřít si v Třebíči vlastní bar, dnes ukazuje na trend, který je zajímavý hned dvojím způsobem. Zaprvé: v Česku se začala vyrábět velmi dobrá whisky. Zadruhé: stává se z ní příležitost pro investory. Že nejde o protimluv, dokládá v prvním případě hodnocení z michelinské restaurace či chvála Jima Murrayho v jeho Whisky Bibli a v druhém garantované zhodnocení 6,1 procenta.

Právě v Třebíči se příležitosti chytili nejpevněji. Začali od nuly, vlastně možná ještě níž. Nápad na vlastní whisky pojmenovanou Trebitsch začal jeho autor Tomáš Dytnar přivádět k životu v roce 2012 v době metanolové aféry, kdy byla vyhlášena prohibice. Měl za sebou už první vypálený sud a tušil, že jde správným směrem. Teď už šlo jen o to založit firmu a přesvědčit úřady. Vše se povedlo a v roce 2015 se už plnily sudy s vidinou byznysu. První whisky se z nich stočila předloni, vloni se otevřel v třebíčském židovském městě vysněný bar, a světu se tak představila nejen single malt česká whisky Trebitsch, ale také zajímavý byznys plán.

Onen nápad vychází z několika jasných premis. Česko umí historicky vyrábět slad a je na to i technicky dobře zařízené. Stejně tak je to s pálením alkoholu, ovšem dosud šlo v tuzemských podmínkách spíše o ovocné destiláty. Pak je tu ekonomická stránka. V době ekonomického boomu je nadbytek volných peněz, banky je nechtějí na účtech svých klientů ani vidět, a investoři tak hledají vhodné příležitosti ke zhodnocení. Výroba whisky se nabízí sama. Proces výroby je známý, není obzvlášť těžký, a pokud se poctivě dodrží, výsledek se musí dostavit, i když Třebíčtí připouštějí, že ze začátku museli také něco málo vylít.

Expert na whisky a majitel baru Václav Rout nechová k této investici zrovna velké sympatie (viz box), ale lidem z Třebíče funguje dobře a zvolili si pro ni následující model: Pro peníze si Trebitsch k investorům chodí pomocí fondu. Investoři dostanou certifikát s evidenčním číslem sudu, který investici jistí. Model znamená při minimální milionové investici (odpovídá objemu whisky ve dvou sudech) pravidelnou roční výplatu 6,1 procenta z vložené částky čili za šest let 36,6 procenta. Pokud se budeme držet milionu, je to 366 tisíc korun.

Kohout z Valašska

Trebitsch je českou whisky se vším všudy. Od sladu až po pramenitou vodu. Stejně se může pyšnit ale likérka Rudolf Jelínek. Kdysi udělala skvělý obchod. Koupila značku i zásoby zkrachovalé likérky z Dolan u Olomouce, k nimž patřila i whisky Gold Cock. Do své Whisky Bible čili přehledu toho nejlepšího na světě ji zařadil před pár lety guru ve svém oboru Jim Murray. „Poslední dobou se nám množí zájemci o investici. Evidujeme několik poptávek po koupi sudu mladého destilátu s tím, že v určitém čase a při určité kondici si ho od nás zájemce koupí za cenu dohodnutou na začátku. Samozřejmě z legislativních důvodů si jej nechá u nás nalahvovat a nakolkovat,“ říká obchodně marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek Miroslav Motyčka. Firma je teď podle něj ve fázi, kdy hledá cestu, jak technicky obchod provést, a pokud se k tomu odhodlá, vždy půjde spíše o zajímavost pro skalní příznivce značky.

Více na: https://www.euro.cz/byznys/investori-objevili-lakadlo-ceskou-whisky-1444467#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

Post comment